INFORMACIJE O INNOTOURCLUST

Područje Italije (IT) – Albanije (AL) – Crne Gore (MO) pogođeno je finansijskim ograničenjima, niskim povjerenjem investitora i sporo rastućim mogućnostima za razvoj lokalne ekonomije. Ekonomija se uglavnom zasniva na pružanju usluga, a manje na proizvodnim kapacitetima.
Turizam je jedan od najvažnijih sektora ekonomije ovog područja i može biti strateški važno da se pomogne IT-AL-MO pri rebalansu lokalne ekonomije, nudeći mogućnosti za dugoročni ekonomski rast, podržavajući konkurentnost, internacionalizaciju MSP i poboljšanje uslova na tržištu rada za mlade.
U Italiji, oblast Apulija je ostvarila nevjerovatne rezultate na nacionalnom i međunarodnom turističkom tržištu, uglavnom unapređujući svoje tipične kulturne i enogastronomske proizvode kroz inovativne modele. U Crnoj Gori, turističko tržište je definitivno najvažniji pokretač ekonomije, čak i pored činjenice da se mora raditi na unaprijeđenju inovativnosti i diferencijaciji proizvoda. Albanija ima veliki potencijal, jer je još uvijek nepoznato tržište, pa samim tim i savršeno mjesto za otkrivanje.

Fokus INNOTOURCLUST-a je na lokalnim malim i srednjim preduzećima (iz domena: poljoprivrede, prerade hrane, ribarstva, pružanja morskih usluga, ručnog rada, zatim hoteli, restorani, kafe barovi, eko-sportska udruženja i druge društvene organizacije) u cilju pružanja podrške uz pomoć inovativnog modela umrežavanja, radi poboljšanja ekonomske konkurentnosti i dostizanja novih trendova međunarodnog turističkog tržišta.
Inovativni način razmišljanja o turističkom poslovanju, u skladu sa regionalnim i nacionalnim strategijama obuhvaćenih područja, može ojačati lokalne poslovne karakteristike, saradnju na razvoju prekograničnih tržišta i promociju teritorijalnih identiteta. Na teritorijama koje su uključene u projekat, privlačenje novih vrsta turističkih zahtjeva je važno sa aspekta poboljšanja prekogranične saradnje i razmjene zajedničkih modela novih turističkih pristupa. Kada je riječ o svim teritorijama uključenim u projekat, očigledno je da sve zemlje imaju važne turističke atrakcije, uz koje postoji i širok spektar tipično ekonomskih objekata u mnogim oblastima, poput ruralnog i kulturnog okruženja.

 

Rezultati 1              

Inovativni klaster malih i srednjih preduzeća  za prekogranični turizam

Rezultati 2

Poslovni ugovori i pilot inicijative među malim i srednjim preduzećima

Rezultati 3   

Radionice za mala i srednja preduzeća i B2B događaji

Rezultati 4

Izgradnja kapaciteta digitalnih laboratorija za organizacije za pružanje podrške poslovanju